تصاویر ماهواره‌ قدیمی کرونا

تصاویر ماهواره‌ ای کرونا (یا CORONA) به مجموعه ‌ای از ماهواره ‌های شناسایی اطلاق می‌شود که بین سال ‌های ۱۹۵۹ تا ۱۹۷۲ توسط ایالات متحده پرتاب شدند. می توان گفت تصاویر ماهواره قدیمی کرونا که اولین سری از ماهواره های اپتیکال است، با هدف نظامی بوده است. این ماهواره بین سالهای ۱۹۶۲ تا ۱۹۷۰ فعالیت خود را شروع کرد. توسط ماهواره کرونا تصاویری با وضوح بالا از سطح زمین اخذ شد که برای اهداف مختلف از جمله شناسایی نظامی و جمع‌ آوری اطلاعات استفاده می شود. البته برنامه ماهواره ای کرونا در سال ۱۹۹۵ از طبقه بندی خارج شد و بسیاری از تصاویر گرفته شده توسط این ماهواره ها از آن زمان در دسترس عموم قرار گرفته است. در حال حاضر یکی از تصاویر ماهواره ای که به صورت رایگان از دهه ۱۹۵۰ تا ۱۹۶۰ از سطح زمین در دسترس می باشد. تصاویر ماهواره ای کرونا است.

اندازه پیکسل های این تصاویر متغیر است و در بازه های زمانی مختلف در قسمت های مختلف کره زمین متفاوت می باشد. پیکسل سایز این تصاویر بین ۱٫۸ متر تا ۱۴۰ متر است ولی اکثر این تصاویر توان تفکیک مکانی ۱٫۸ تا ۹ متری دارند.

اگر تمایل به خرید عکس هوایی و تصویر ماهواره ای دارید به خدمت خرید عکس هوایی مراجعه نمایید و یا از طریق لینک واتساپ پایین همین صفحه مشاوره رایگان دریافت کنید و سفارش خود را ثبت نمایید.

تصویر ماهواره ای قدیمی کرونا

تصویر ماهواره ای قدیمی کرونا

به جز کاربردهای بین المللی، استفاده از تصاویر ماهواره کرونا در ایران بسیار مهم است. یکی از دلایل اهمیت آن نزدیک بودن این تصاویر به قانون اصلاحات اراضی در داخل کشور است. متخصصین باتجربه می توانند از تصاویر ماهواره کرونا در زمینه های مختلف تفسیر عکس هوایی، شناسایی حریم و بستر، تداخل اراضی استفاده کنند. نکته مهم اینست راجع به این تصاویر کرونا اینست که آنها برای کل ایران و به صورت پیوسته رایگان نیستند و فقط بخش هایی از ایران را پوشش می دهند. یعنی همه بازه های زمانی در اختیار کاربران جهت دانلود رایگان و با دقت بالا قرار ندارد و فقط از قسمتهای محدودی می توان استفاده نمود. همچنین هندسه تصویربرداری خاص دوربین ‌های ماهواره ‌ای کرونا، نوارهای بلند و باریکی تولید می‌کنند، به همین دلیل تصحیح اعوجاجات در تصاویر را با مشکل مواجه کرده است.

همچنین تصاویر کرونا در پیکسل سایزهای مختلفی ارائه می شود یعنی دوربین ‌های ماهواره در ماموریت ‌های مختلف، تصاویری با کیفیت های مختلفی تولید می کنند و متاسفانه تصاویر اخذ شده تصحیحات مرتبط با پوشش ابر، مه ‌های جوی را ندارند. در کرونا برخلاف اخذ تصاویر متعدد از یک منطقه، بر ارائه بیشترین گستردگی منطقه‌ ای ممکن تمرکز شده و تا جایی که ممکن است پوشش استریو ارائه گردیده است.

تاریخچه اخذ تصاویر ماهواره‌ کرونا

در سال ۱۹۵۷ اتحادیه جماهیر شوروی اولین سری ماهواره با دقت بالا را تحت عنوان اسپوتنیک ۱ به فضا پرتاب کرد. با توجه به موفقیت این برنامه و تحولات ایجاد شده توسط آن، رییس جمهور وقت ، مجوز فعالیت برنامه کرونا را صادر نمود (برنامه ای که هدف اصلی آن جاسوسی بود). در همان زمان هواپیمای جاسوسی U2 آمریکا نیز تحت مدیریت سازمان سیا و با دقت مکانی حدود ۶۰ سانتی متر در حال عکسبرداری هوایی از خاک روسیه بود.

کلمه کرونا اسم یا رمز یک ماموریت جاسوسی می باشد. این اسم عنوان رمز برای نخستین مأموریت ماهواره جاسوسی تصویر برداری ایالات متحده است که از سال ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۲ فعال بوده است. طی این مدت، ماهواره های کرونا تصاویر با قدرت تفکیک بالا از بیشتر سطح زمین، با تمرکز ویژه بر کشورهای بلوک شوروی و سایر مناطق حساس سیاسی، جهت نظارت بر سایت‌ های نظامی و تولید نقشه ‌ها برای وزارت دفاع  اخذ نمودند.

لازم به ذکر است پروژه کرونا به علت هدف جاسوسی بودن، تا ۲۰ سال پس از پایان کار خود کاملا سری بود، یعنی بیش از ۸۰۰۰۰۰ تصویر اخذ‌ شده توسط مأموریت‌ های کرونا تا سال ۱۹۹۵ محرمانه باقی ماندند، اما سرانجام در سال ۱۹۹۵ به دستور رئیس جمهور وقت آمریکا از طریق سازمان زمین‌ شناسی ایالات متحده در دسترس عموم قرار گرفت تا اطلاعات آن، به عنوان قدیمی ترین داده های ماهواره ای از سطح زمین، مورد استفاده محققان و دانشمندان در مطالعات محیط زیستی قرار بگیرد.

مرکز فناوری ‌های فضایی پیشرفته دانشگاه آرکانزاس (CAST) روش‌هایی را برای تصحیح موثر تصاویر کرونا پیشنهاد داده است. لازم به ذکر است برای استفاده غیرتجاری تصاویر را می توان به صورت آنلاین مشاهده کرد و تصاویر با وضوح کامل را می توان با فرمت NITF دانلود کرد.

اکثر تصاویر کرونا از ماهواره‌ های KH4B هستند، آخرین نسل ماموریت ‌های کرونا که از سپتامبر ۱۹۶۷ تا می ۱۹۷۲ عملیاتی شده ‌اند. در این مدت، شانزده مأموریت موفق کرونا وجود داشت که بین ۱۱۰۱ تا ۱۱۱۷ تعیین شد و بیش از ۱۸۸۰۰۰ تصویر بازیابی گردید. این ماهواره ها مجهز به دو دوربین پانوراما، یکی رو به جلو و دیگری در عقب با زاویه ۳۰ درجه بودند که وضوح تقریبی زمین ۶ فوت (۱٫۸ متر) در نادیر دارند. همچنین این تصاویر قابلیت مشاهده استریو و استخراج داده های توپوگرافی تصاویر نیز امکان پذیر ساخته اند. تصاویر ماهواره کرونا در اصل بر روی فیلم سیاه و سفید ضبط شده اند که کپی هایی از آن توسط مرکز داده USGS EROS نگهداری می شود، مرکز  USGSتصاویر را با وضوح ۷ میکرون (۳۶۰۰ dpi) اسکن کرده است.

دانلود تصاویر ماهواره کرونا

دانلود تصاویر کرونا  برای عموم رایگان می باشد ولی نکته بسیار مهم این است که این تصاویر تمامی بخش های سطح کشور ایران را پوشش نمی دهد. برای دانلود این تصاویر، مراحل زیر را انجام دهید:

۱- ابتدا از لینک https://corona.cast.uark.edu وارد سایت کرونا شوید.

۲- در صفحه باز شده بر روی دکمه Explore atlas کلیک نمایید.

۳- در این مرحله مناطق که تحت پوشش این تصاویر است با رنگ قرمز مشخص شده است. پیش نمایشی از مناطقی که این تصاویر را پوشش می دهد فعال می گردد. می بینید که به صورت موردی فقط برخی از مناطق ایران در تصاویر ماهواره کرونا دیده می شود.

تصویر ماهواره ای corona

preview ماهواره کرونا

انتخاب منطقه در کرونا

انتخاب منطقه در تصویر ماهواره ای کرونا

۴ – بر روی منطقه مورد نظر خود زوم نمایید.

زوم منطقه در تصویر کرونا

زوم منطقه در تصویر کرونا

۵- در بخش Map content می توانید لیست تصاویر را مشاهده نمایید.

دانلود تصاویر در کرونا

دانلود تصاویر در کرونا

۶- در پایان روی دانلود کلیک کرده و بخش DOWNLOAD با فرمت Geo Tiff را انتخاب نمایید. تصاویر با فرمت geotiff مختصات مکانی هم دارند.

لازم به ذکر است، چون این تصاویر که فرمت رستری دارند، دارای مختصات مکانی صحیحی می باشند، می توان در نرم افزارهای مکان محور مثل ArcGIS Pro به راحتی از آنها استفاده نمود.

 

تأثیر ماهواره کرونا بر توسعه فناوری

برنامه کرونا تأثیر زیادی بر توسعه فناوری ماهواره ای، به ویژه در زمینه شناسایی و جمع آوری اطلاعات، تأیید کنترل تسلیحات و نقشه ‌برداری نظامی داشت. در اینجا به چند تاثیر مهم استفاده از داده های ماهواره کرونا اشاره می کنیم:

  • گردآوری اطلاعات وسیع و قابل استفاده: برنامه کرونا با ارائه پوشش عکسی گسترده از مناطقی مانند اتحاد جماهیر شوروی، چین و سایر مناطق بخصوص خاورمیانه، دنیای اطلاعاتی را متحول کرد.
  • اطلاعات نظامی پیشرفته: ماهواره‌ های کرونا نقش مهمی در جمع ‌آوری اطلاعات درباره پایگاه های پرتاب موشک، محدوده ‌های آزمایشی، کارخانه‌ های هواپیما، پایگاه‌ های هوایی و سایر مکان ‌های استراتژیک نظامی ایفا کردند. این برنامه اطلاعات ارزشمندی را در مورد دشمنان احتمالی در شرق آسیا، خاورمیانه و سایر مناطق ارائه کرد و باعث افزایش. قابلیت ‌های اطلاعاتی نظامی گردید.
  • چک و کنترل تسلیحات: تصاویر با کیفیت کرونا باعث شد تا با اطمینان امکان رصد تغییرات بمب افکن های موشکی و زیر دریایی ها وجود داشته باشد.

 

کاربرد تصاویر کرونا

تصاویر کرونا منبعی منحصر به فرد برای پژوهشگران و مهندسینی است که در حوزه تغییرات محیطی، کشاورزی، زمین ‌شناسی، باستان‌ شناسی، حقوق و عمران فعالیت دارند، می باشد. در ادامه به برخی از کاربردهای ماهواره کرونا می پردازیم:

  • کاربرد باستان شناسی تصاویر کرونا

در مناطقی مانند خاورمیانه، تصاویر کرونا از اهمیت ویژه ‌ای بخصوص در مسائل باستان‌ شناسی دارد. زیرا با افزایش روند توسعه شهری، گسترش کشاورزی و ساخت مخازن در چند دهه اخیر، بسیاری از مکان ‌های باستانی و عوارض مرتبط با آن مانند جاده‌ ها و کانال ‌ها، مخفی یا نابود شده اند. این عوارض اغلب به وضوح در تصاویر ماهواره کرونا قابل مشاهده هستند و محققان با استفاده از تصاویر مذکور، مکان‌ هایی را که گم شده ‌اند نقشه ‌برداری می کنند و بسیاری از آنها را که قبلاً هرگز مستند نشده ‌اند، کشف می نمایند.

  • کاربرد تصاویر کرونا در مسائل حقوقی

به علت تاریخ تطابق اخذ تصاویر کرونا با قانون اصلاحات ارضی در ایران، این تصاویر کاربرد زیادی در تامین دلیل دعاوی اصلاح اراضی دارند. در صورت موجود بودن تصویر ماهواره ای در منطقه مورد نظر، می توان در دادگاه ها از آن به عنوان ادله اثبات استفاده کرد.

  • کاربرد تصاویر ماهواره کرونا در عمران

از تصاویر ماهواره کرونا می توان به عنوان تکمیل داده های عکس های هوایی اخذ شده در سازمان نقشه برداری کشور و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح استفاده نمود و در عملیات تفسیر عکس هوایی و جانمایی پلاک ثبتی از آنها بهره جست.

  • مانیتورینگ محیط زیست با استفاده از تصاویر کرونا

با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای کرونا می‌توان به صورت مداوم تغییرات زیست محیطی مانند تغییرات در پوشش گیاهی، آب ‌و هوا، کیفیت هوا و زمین‌ شناسی را مانیتور کرد.

  • کنترل بلایا و حوادث طبیعی با استفاده از تصاویر کرونا

با استفاده از تصاویر ماهواره ‌ای کرونا می‌توان مناطق آسیب پذیر در هنگام وقوع حوادث طبیعی را تشخیص داد تا به نحو بهتری برنامه ریزی مدیریت بحران صورت پذیرد. به عنوان مثال، در مواجهه با سیل، زلزله، آتشفشان و سایر رخداد های طبیعی، تصاویر ماهواره ‌ای کرونا می‌ تواند اطلاعاتی ارائه دهد که در تصمیم‌ گیری ‌ها مؤثر باشد.

در صورت تمایل به چگونگی تهیه نقشه یو تی ام در دفتر آربن می توانید به خدمت نقشه یو تی ام مراجعه نمایید.

 

دانلود تصویر ماهواره ای قدیمی

دانلود تصویر ماهواره ای قدیمی کرونا

برنامه ماهواره کرونا

فعالیت این ماهواره را می توان در بازه های زمانی زیر بررسی کرد

  • CORONA (keyhole KH4A + KH4B)

             KH-4A: Aug. 1963 – Oct. 1969

             KH-4B: Sept. 1967 – May 1972

 

  • LANYARD (Keyhole KH-6)

         KH-6: Jul. 1963 – Aug. 1963

 

  • GAMBIT (Keyhole KH-7)

        KH-7: July 1963 – June 1967

  • june 1959 – september 1960 – KH-1 – ۷٫۵m
  • OCT 1960 – OCT 1961 – KH-2 – ۷٫۵m
  • AUG 1961 – Jan 1962 – KH-3 – ۷٫۵m
  • Feb 1962 – Dec 1963 – KH-4 – ۷٫۵m
  • Aug 1963 – OCT 1969 – KH-4A – ۲٫۷۵m
  • Sep 1967 – May 1972 – KH-4B – ۱٫۸m
  • Feb 1961 – Aug 1964 – KH-5 – ۱۴۰m
  • Mar 1963 – Jul 1963 – KH-6 – ۱٫۸m

در این مقاله سعی بر این شد که با مشخصات تصاویر ماهواره کرونا و چگونگی دانلود این تصاویر قدیمی آشنا شوید. اگر نیاز دارید که این تصاویر برای شما تهیه شود می توانید با کارشناسان دفتر آربن تماس بگسرید و یا از طریق واتساپ سفارش خود را به همراه مشاوره رایگان با خیال راحت ثبت نمایید.

 

چگونه به دفتر مهندسی آربن درخواست تهیه تصویر ماهواره کرونا را بدهم؟