فهرست مطالب

نقشه یو‌ تی‌ ام 

حتما این سوال برای شما هم پیش آمده که نقشه یو تی ام چیست که در بیشتر ارگانها به مالک دستور تهیه آن را می دهند؟ در گذشته، نقشه یو‌ تی‌ ام اصطلاحی بود که عموما بین معماران و عوام بعنوان نقشه چهارمیخ مرسوم بود. هنگام تهیه نقشه یو تی ام، جهت مشخص کردن موقعیت جغرافیایی ملک در قدیم، از عوارض ثابت مانند گوشه‌ های ساختمان، درخت، حد جوی و غیره استفاده می‌شد و یا اینکه حدود زمین با عرض استانداردی کنده می‌شد و داخل آن از مصالح فاسد نشدنی پر می‌گردید. اما مشکل اینجا بود که در مواقع اضطراری و حوادث طبیعی مانند وقوع سیل و زلزله و … این عوارض از بین می‌ رفتند و به تبع آن حدود زمین هم از بین می‌رفت. با ایجاد طرح کاداستر، مدتی است که سندهای قدیمی دفترچه ای و منگوله دار تبدیل به سندهای تک برگ شده است و در نتیجه نقشه برداری utm  از الزامات است.

خصوصیت  بارز در تهیه نقشه‌ utm، اینست که در این نوع نقشه‌ ها، هر نقطه روی زمین، مشخصات و ویژگی منحصر بفرد و مختص به خود را داراست. یعنی مختصاتی که بر اساس این نقشه بدست آورده می‌شود، تنها و تنها مربوط به آن نقطه است و هیچ شخص دیگری نمی‌تواند مدعی شود که مالک ملکی با این مختصات می‌باشد.

نقشه یو تی ام

     تهیه نقشه یو تی ام

سیستم تصویر یو تی ام 

اگر علاقمندید که بدانید یو تی ام چه مزیتی دارد که در همه نقشه های یو تی ام، از سیستم تصویر یو تی ام استفاده می شود، در ابتدا یک توضیح مختصری راجع به این نوع سیستم تصویر می دهیم. در واقع سیستم تصویر یو تی ام، یک سیستم تصویر جهانی و مخفف Universal Transverse Mercato (سیستم مختصات مرکاتور معکوس) است. در این سیستم تصویر، هر نقطه یک مختصات منحصر بفرد بر روی کره زمین دارد. در سیستم تصویر جهانی یو تی ام دو محور x (طول جغرافیایی) و y (عرض جغرافیایی) و نیز یک زون وجود دارد و کره زمین به ۶۰ زون تقسیم می گردد. پس می توان گفت هر زون ۶ درجه دارد. کشور ایران از غرب به شرق به ترتیب در زونهای ۳۸، ۳۹، ۴۰، ۴۱ قرار گرفته است.

لطفا در صورت تمایل به  نقشه برداری utm و اطلاع دقیق از هزینه نقشه utm با کارشناسان دفتر آربن تماس بگیرید و از خدمات نقشه برداری و مشاوره رایگان بهره مند شوید. 

ویژگی یو تی ام

  • تقسیم‌ بندی جهان: سیستم تصویر utm جهان را به بخش‌ های کوچک‌ تری تقسیم می‌ کند. هر بخش به عنوان یک “منطقه” شناخته و از شمال به جنوب شماره‌ گذاری می‌ شود.
  • نامگذاری مناطق: مناطق در سیستم مختصات utm با اعداد نمایش داده می‌ شوند. مثلا ایالات متحده به چند منطقه utm تقسیم شده‌ اند و هر منطقه با یک شماره نمایش داده می‌ شود.
  • تقسیم اطلاعات به شمال و جنوب: هر منطقه utm به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم می‌ شود. اطلاعات مربوط به هر منطقه تا معادل خط استوایی ۸۰ درجه شمالی به عنوان نیمه شمالی و تا همین خط به عنوان نیمه جنوبی شناخته می‌ شود.
  • استفاده از مختصات مستطیلی: در سیستم تصویر utm، مختصات به صورت مختصات مستطیلی (UTM Easting و UTM Northing) از اصل خط مرکزی منطقه به عنوان نقطه مبدا (Origin) محاسبه می‌ شوند. مختصات Easting به عرض جغرافیایی (طول) اشاره دارند و مختصات Northing به ارتفاع جغرافیایی (عرض) اشاره دارند.
  • واحد اندازه‌گیری: واحد اندازه‌ گیری مختصات در سیستم مختصات utm معمولاً متر است، اما ممکن است به دلیل دقت کاربردی از واحد های کیلومتر نیز استفاده شود.

نقشه یو تی ام

   زون بندی سیستم تصویر یو تی ام

در صورت تمایل به مطالعه بیشتر در زمینه انواع خدمات نقشه برداری در ساختمانسازی، به خدمت نقشه برداری ساختمانی مراجعه کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تعرفه نقشه یو تی ام، لطفا با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید یا از پایین صفحه در واتساپ مدیر آربن پیغام بگذارید.

 

تهیه نقشه یو تی ام

بازدید تهیه نقشه یو تی ام

مزایای نقشه برداری utm

  • کاربرد نقشه یو تی ام بیشتر در حوزه املاک و مستغلات است. لازم به ذکر است سند تک برگ دارای شناسه جغرافیایی است و طبعا بسیاری از معضلات سندهای قدیمی از جمله مشخص نبودن محل لوکیشن ملک را ندارد. چرا که تنها سندهای تک برگ دارای مشخصه بارز شناسه جغرافیایی هستند و به راحتی با داشتن اینگونه اسناد، می توان از صحت موقعیت ملک مطمئن شد و موقعیت آن نسبت به همسایگان مجاور آن با مختصات دقیق در مقیاس بزرگ ترسیم می شود.

 

  • تمامی مختصات عوارض موجود در یو تی ام، طی عملیات نقشه برداری زمینی یا فتوگرامتری توسط مهندس نقشه بردار با دقت بسیار بالا توسط دوربین نقشه برداری یا دستگاه یو تی ام و جی پی اس نقشه برداری، ایجاد می شود. مختصات های دقیقی که در سیستم تصویر یو تی ام تهیه می گردد، در امور مختلفی همچون تهیه سند تک برگی ملک، تصحیح مغایرت اسناد، بررسی موقعیت ملک در طرح هایی نظیر توسعه شهری و اصلاح آتی شهرداری استفاده می شود. در واقع نقشه یو تی ام یک نقشه بزرگ‌ مقیاس (مقیاس ۱/۵۰۰-۱/۱۰۰۰-۱/۲۰۰۰) است که چون مختصات گوشه‌ ها و شکستگیهای پلاک ثبتی و عوارض موجود در آن در سیستم‌ تصویر یو تی ام قرار دارند، به نقشه های تهیه شده با این مشخصات، نقشه یو تی ام گفته می شود.

 

  • نقشه یو تی ام جهت استقرار پلاک ثبتی در جای خود و تثبیت حدود اربعه ملک استفاده می شود. همانطور که پیشتر گفته شد، برای تهیه سند تک برگ برای املاک، تهیه نقشه یو تی ام از الزامات است. چرا که درهنگام انجام معاملات ملکی اگر نقشه برداری utm از ملک صورت گیرد، احتمال وجود هرگونه کلاهبرداری و یا اختلافات حقوقی از قبیل مساحت ملک، حدود و ابعاد اربعه، نام مالک و… به صفر می رسد.

 

  • در نقشه یو‌تی‌ ام، پلاک ثبتی از نظر مختصاتی، در جای مربوط به خود قرار می‌گیرد. مزیت اینکار اینست که از ثبت دوباره ملک به نام افراد غیر مالک اصلی،جلوگیری می‌شود. ضمن اینکه اگر هر ملکی در محدوده خودش قرار گیرد، مرزهای بین املاک نیز منطبق می‌شود و در نهایت بسیاری از اختلافات ملکی پیش نمی آید. البته غیر موارد نقشه‌ برداری ثبتی، ساختمانی و حتی حقوقی در غالب موارد، کاربرد مختلف یو‌ تی‌ ام بسیار زیاد است.

 

  • می توان گفت از لحاظ حقوقی خدمات نقشه برداری یو تی ام، ملاک صدور سند تک برگی و صدور جواز ساخت است چرا که طولها و مساحتی که در نقشه UTM ملک آمده، بی کم و کاست در سند تک برگی نوشته می شود. در نظر داشته باشید اگر نقشه برداری utm قبل از مراحل ساخت و ساز انجام شود یعنی حین ساخت نقشه بردار حضور داشته باشد و مواردی همچون شاغولی بودن ستونها و فواصل بین آنها را چک کند، جواز ساختمان و دستور نقشه ای که بر اساس نقشه یو تی ام صادر شده به مراتب دقیق تر خواهد بود.

 

  • در حال حاضر بسیاری از ارگانهای دولتی و غیر دولتی مرتبط با املاک مانند سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، شهرداری ها، سازمان محیط زیست، منابع طبیعی و … برای انجام طرح های عمرانی و امور نقشه برداری، نیازمند مقیاسهای مختلف نقشه utm هستند. از سال ۹۳ که قانون کاداستر تصویب و ابلاغ گردید، تمامی سازمانها موظف به استفاده از نقشه یو تی ام برای صدور سند تک برگ شدند. بنابراین قبل از طی روال اداری برای تهیه سند تک برگ، مالک باید حتما نقشه یو تی ام که ممهور به مهر و امضای کارشناس رسمی دادگستری یا مهندس نظام مهندسی است با خود به همراه داشته باشد.

 

  • در نقشه یو تی ام، موقعیت مکانی دقیق ملک و نیز اطلاعات ثبتی آن مانند مساحت ملک، حدود اربعه، شکل ملک (پخی و شکستگیها) و مجاورین و همسایگان را در خود دارد. پس به همین دلیل احتمال به وجود آمدن اختلافات ملکی متعارفی همچون تعارض به مجاورین و اضافه یا کاستی مساحت بسیار کاهش خواهد یافت.

 

  • هر نقطه در نقشه یو تی ام، دارای یک مختصات خاص و منحصر بفرد است یعنی در یو تی ام هیچ دو نقطه ای بر روی کره زمین دارای مختصات یکسان نیستند. به همین علت وقتی برای ملکی نقشه یو تی ام تهیه می شود، ملک مختصات منحصر به فردی می گیرد و مختصات یو تی ام گوشه های ملک با دقت سانتی متر بر روی زمین معلوم می شود در نتیجه امکان کلاهبرداری و جعل کاهش خواهد یافت.

  • مزیت مهم دیگر تهیه نقشه یو‌ تی‌ ام از لحاظ حقوقی است که از تجاوز، جابجایی و تعارض بصورت عمدی یا غیر عمدی بین مرزهای همسایگان و مجاورین جلوگیری می کند. ضمن اینکه استفاده از سامانه شمیم که در ارتباط با کاداستر ثبت اسناد و املاک است، عملا باعث شده که نقشه های یو تی ام شمیم با دقت فراوان در جای صحیح و مربوط به خود قرار گیرند. 

خدمت نقشه اراضی ملی و مستثنیات مطالب جالبی برای تشخیص و مرزبندی این نوع اراضی دارد.

مقیاس نقشه یو تی ام

بر اساس اهداف مختلفی و نوع کاربرد مورد نیاز، معمولا تهیه نقشه utm در مقیاس های مختلفی تهیه می شود که متداولترین مقیاس نقشه یو تی ام، ۱/۲۰۰۰، ۱/۱۰۰۰ و ۱/۵۰۰ است. در هر یک از این مقیاسها تا یک حد خطایی در نقشه یو تی ام وجود دارد. در نهایت ترسیم نقشه با مختصات utm صورت می گیرد.

 

 

نقشه یو تی ام با مختصات

                                                 نمونه نقشه یو تی ام به همراه مختصات

در صورت علاقمندی می توانید به خدمت نقشه برداری سه بعدی نمای ساختمان مراجعه کنید.

دقت نقشه یو تی ام

با استفاده از نقشه یو‌ تی‌ ام، غالبا امکان تهیه مختصات گوشه ملک، با دقت سانتی متر، امکان پذیر است، بنابراین، مساحت ملک با دقت سانتی متر مربع محاسبه و در دفتر نقشه‌ برداری آربن تهیه می‌گردد. البته کارآیی بالای سامانه شمیم را در پیاده سازی سریع مختصات یو‌ تی‌ ام بر روی زمین و عرصه ملک قابل انکار نیست.

لازم به ذکر است علاوه بر نقشه utm دو بعدی، بنا به مقتضیاتی نقشه یو‌ تی‌ ام دارای کد ارتفاعی نیز در دفتر مهندسی آربن ارائه می‌گردد.

روش تهیه نقشه یو تی ام

 روش های کلی در  انجام خدمات نقشه برداری یو تی ام موارد زیر است:

  • تهیه نقشه utm با فتوگرامتری یا پهپاد نقشه برداری

در این روش از عکسهای هوایی بزرگ مقیاس و یا پهپاد نقشه برداری استفاده می شود. بر اساس مقیاس مورد نیاز برای نقشه، ارتفاع پرواز و خطوط پرواز بر روی منطقه طراحی می گردد. سپس عکسهای اخذ شده مختصات دار شده و بر روی آنها ترسیمات مورد نظر انجام می گیرد. در صورت تمایل به آشنایی بیشتر به قسمت پهپاد نقشه برداری در منوی خدمت نقشه برداری آربن مراجعه نمایید.

  • نقشه برداری یو تی ام با دوربین و داده کمکی

در این روش تهیه نقشه utm، برداشت مختصات ملک مورد نظر توسط دوربین توتال استیشن انجام می گردد. با این کار حدود اربعه ملک و نیز مساحت دقیق ملک معلوم می شود. سپس برای انتقال مختصات محلی ملک به مختصات یو تی ام از یک داده کمکی مانند نقشه های پوششی ۱/۲۰۰۰ سازمان نقشه برداری استفاده میگردد و محل ملک روی این نقشه جانمایی شده و بدین ترتیب ملک دارای مختصات جهانی و منحصر به فرد utm می گردد.

  • نقشه یو تی ام با جی پی اس نقشه برداری

در این روش نقشه برداری یو تی ام، با استفاده از دستگاه یو تی ام مانند GPS های دو فرکانسه و یا حتی چند فرکانسه ابعاد و مختصات ملک در سیستم تصویر utm نقشه برداری می گردد و پس از برداشت اطلاعات، ترسیم و تهیه نقشه یو تی ام انجام می شود.

  • تهیه یو تی ام با دوربین و جی پی اس نقشه برداری

در این روش نقشه برداری یو تی ام، از دوربین نقشه برداری و GPS استفاده می گردد و بیشتر در مواقعی مورد نیاز است که ملک زاویه دار و قناس است و یا وجود موانعی مانند درختان مشجر باعث کاهش دید بین دو ایستگاه می گردد. استفاده از این روش باعث ایجاد دقت بالایی در نقشه یو تی ام تهیه شده خواهد شد.

در صورت علاقمندی می توانید به خدمت نقشه اجرایی شهرداری مراجعه کنید.

روشهای متداول نقشه برداری یو تی ام 

مهندسان آربن، با استفاده از تجهیزات پیشرفته نقشه‌ برداری، دیوارها و گوشه‌ها و شکستهای (بیرون زدگی یا تورفتگی) ملک را نقشه برداری و برداشت می‌کنند. بدین منظور در نقشه یو‌ تی‌ ام از مختصات یو تی ام که مختصاتی جهانی است (X شش رقمی و Y هفت رقمی) جهت مشخص کردن گوشه‌ های ملک استفاده می‌شود تا در حوادث طبیعی و یا از بین رفتن نقاط ثابت این مختصات بدون تغییر باقی می‌ماند.

یعنی هدف از یو تی ام نقشه برداری، همان برداشت و پیاده کردن مختصات نقشه بر روی زمین و به روش دقیق‌تر، تعیین مختصات یو‌ تی‌ ام و جانمایی سند است. معمولا آربن، نقشه utm را در مقیاسهای ۱/۵۰۰، ۱/۱۰۰۰، ۱/۲۰۰۰ تهیه می‌نماید. همانطور که میدانید در حال حاضر شهرداری ها و ادارات ثبت و نیز دیگر ادارات مربوطه، به خاطر اهمیت و کاربرد نقشه‌ utm ملک، افراد را ملزم به تهیه این نوع نقشه‌ها می‌نمایند. در واقع اداره ثبت با وارد کردن گوشه‌ های ملک در سامانه کاداستر موقعیت ملک را تثبیت می‌کند. برای تهیه نقشه‌ با مختصات یو تی ام، ملک مقیاس مشخصی ندارد و فقط لازم است خوانا و در تمام صفحه پرینت گسترده شده باشد. نشان دادن اعیانی در این نقشه‌ ها واجب نیست، اما بهتر است با هاشور کمرنگی قابل رویت باشند.

نکته مهم تطبیق دادن نقشه‌ یو تی ام در نقشه‌ های پوششی مقیاس ۱/۲۰۰۰ سازمان نقشه‌ برداری کشور است، این کار توسط مهندسان نقشه‌ بردار آربن انجام می‌شود و جزئی از خدمات نقشه برداری یو تی ام در دفتر آربن است. به این علت که حتما باید گوشه‌های ملک با نقشه‌ های مقیاس ۱/۲۰۰۰ سازمان نقشه برداری منطبق باشد، زیرا زیربنای اصلی سامانه کاداستر ثبت، نقشه‌ های مقیاس ۱/۲۰۰۰ سازمان نقشه‌ برداری است. علاوه بر آن بطور اجمالی نقشه‌ برداری یو‌ تی‌ ام کاربردهایی مانند تشخیص تعارض املاک، جواز ساخت و دستور نقشه، تعیین حدود املاک مجهول و رها شده، تداخل حدود، ماده ۱۴۷ قانون ثبت، تهیه تصاویر ارتو فتو، جانمایی املاک، نقشه utm شهرداری، تامین دلیل ملک و پیاده سازی حدود املاک دارد.

معمولا دفتر آربن برای تهیه نقشه یو تی ام، از روشهای زیر استفاده می کند:

  • روش اول، نقشه‌ برداری utm و برداشت دقیق گوشه‌های ملک توسط دوربین توتال استیشن و سپس جانمایی نقشه ترسیم شده بر روی نقشه‌های مقیاس ۱/۲۰۰۰ سازمان نقشه‌ برداری کشور و در نهایت خروجی کار برای تهیه نقشه یو تی ام، استخراج گوشه‌های ملک می‌باشد.
  • روش دوم، استفاده از دستگاه GPS دو یا سه فرکانسه و برداشت مستقیم ملک توسط این دستگاه و بدست آوردن مختصات دقیق گوشه‌ های ملک با توجه به تجربیات مهندسان آربن است.
  • روش سوم، چنانچه ملک مستطیل یا مربع و بدون زاویه باشد، با دانستن آدرس ملک و اندازه گیری دقیق طول و عرض و پیداکردن ملک مزبور در نقشه مقیاس ۱/۲۰۰۰ سازمان نقشه برداری، مهندسان آربن می‌توانند نقشه دقیق UTM محل را با استفاده از تجربیات خود تهیه کنند، لذا استفاده از جی پی اس یو تی ام با دقت بالا لازم نیست، زیرا همانطور که اشاره شد، مختصات رئوس باید با نقشه های مقیاس ۱/۲۰۰۰ سازمان نقشه‌ برداری هماهنگ باشد.

برای کسب آگاهی بیشتر می توانید به خدمت تفکیک زمین مراجعه کنید.

نمونه نقشه یو تی ام

                                                                                         نمونه نقشه یو تی ام

مدارک خدمات نقشه برداری یو تی ام

برای تهیه utm ملک و ترسیم نقشه با مختصات یو تی ام، متقاضی در ابتدا باید به کارشناس نقشه برداری مراجعه کند و باید مدارک مالکیت مانند قولنامه و کپی از سند اولیه ملک ارائه دهد تا مالکیت متقاضی قابلیت اثبات باشد. متقاضی بر اساس قولنامه و کپی سند، ثابت می کند که ملک را از مالک اولیه ملک معامله نموده است.

در صورتی که مالکیت ملک به صورت مشاعی و دارای سند مشاعی باشد باید سند مشاعی به نام متقاضی باشد و در صورتی که متقاضی ملک را از مالک اولیه خریداری کرده باشد ولی سند مشاعی به نام متقاضی نباشد باید متقاضی یک وکالت نامه از مالک اولیه ارائه دهد تا بر اساس آن کارشناس برای تهیه نقشه یو تی ام اقدام نماید.

با ارائه مدارک مالکیتی و مشخصات ملک به کارشناس، نقشه برداری از ملک مزبور انجام می شود. کارشناس پس از بررسی مدارک مالکیتی ملک، به صورت حضوری از ملک بازدید نموده و پس از انجام امور نقشه برداری، فایل نقشه یو تی ام و گواهی مختصات ملک را ممهور به مهر و امضای خود در اختیار متقاضی قرار می دهد.

در صورت تمایل به خدمت متره نقشه برداری مراجعه کنید.

نقشه یو تی ام در بازدید آربن

                                                    نقشه برداری utm آربن

 

چه ارگانهایی به نقشه یو تی ام نیاز دارند؟

معمولا ارگانهایی که با سند ملک به نوعی در ارتباط هستند بیشتر از سایر ارگانهای دیگر به تهیه نقشه utm وضع موجود نیاز دارند. در ادامه به علت درخواست انجام نقشه یو تی ام در ادارات ثبت و شهرداری ها می پردازیم:

*نقشه یو تی ام برای اداره ثبت

عموما درخواست تهیه نقشه یو تی ام برای اداره ثبت، مربوط به موارد زیر است:

  • وضع فعلی ملک با سند مغایرت دارد
  • تفکیک، افراز و یا تجمیع پلاک ثبتی صورت گرفته است.
  • برای املاک فاقد سند رسمی طبق ماده ۱۴۷ درخواست سند شده است.

*نقشه یو تی ام برای شهرداری

درخواست تهیه نقشه یو تی ام برای شهرداری عمدتا مرتبط با موارد زیر است:

  • بررسی مقدار اصلاح آتی و عقب نشینی
  • جهت صدور مجوز ساخت برای املاک
  • بررسی املاک نسبت به طرح های توسعه شهری 

کاربرد نقشه یو‌ تی‌ ام 

مهم ترین کاربرد نقشه یو تی ام اینست که با استفاده از آن مالک می تواند مشخصات و نیز مختصات ملک خود را تعیین کند و  اقدام به اخذ سند مالکیت نماید. این نقشه دارای مختصات منحصر بفرد و مختص خود ملک است. دقیقا مشخصات، متراژ و ابعاد مندرج در نقشه‌ یو تی ام در سند مالکیت ثبت می شود  پس دقت اطلاعات این نقشه اهمیت زیادی دارد.

نقشه‌ یو تی ام در ادارات مختلف، کاربردهای گوناگونی دارد. هر ارگانی بسته به نوع نیاز خود از این نقشه استفاده می نماید. مثلا کاربرد عمده نقشه یو تی ام در شهرداری، برای گرفتن جواز ساخت است و یا در دست داشتن نقشه utm در ادارات ثبت و اسناد و املاک بیشتر برای صدور و اخذ سند تک برگی مالکیت است. همچنین در ادارت دیگری مثل منابع طبیعی، دادگاه حل اختلاف یا توقیف ملک ممکنست نقشه یو تی ام کاربرد دیگری داشته باشد. لازم به ذکر است استاندارد نقشه یو تی ام که در ادارات مختلف ارائه می شود یکسان است. تنها تفاوتی  که این نقشه یو تی ام در ادارات مختلف دارد اینست که باید طبق نیاز آن ارکان، اطلاعات و مشخصات ویژه ای داشته باشد.

 

همانطور که ذکر شد، کاربرد نقشه برداری یو تی ام می تواند در زمینه های گوناگونی باشد که به مهمترین آنها در ادامه می پردازیم:

  • تعیین مشخصات باقیمانده پلاک ثبتی

اگر در یک منطقه ای تمامی پلاکها سند گرفته باشند و محدوده آنها مشخص شده باشد، در این بین، ممکنست زمینی خالی از باقیمانده از پلاک ثبتی اصلی وجود داشته باشد که دارای سند جداگانه نباشد. در این صورت باید از این فضای خالی بین پلاکهای ثبتی با استفاده از دانش نقشه‌ بردار، تهیه نقشه utm انجام شود. کاربرد نقشه برداری utm برای اینست که شهرداری و اداره ثبت اسناد و املاک از اینکه این ملک باقیمانده از چه پلاک ثبتی مادر است و شکل آن به چه صورت است، اطلاعاتی را بدست بیاورند.

  • تجمیع پلاک های ثبتی

از جمله کاربرد نقشه برداری utm، مربوط به زمانی است که به دلایل مختلف، دو یا چند ملک تجمیع می‌شوند، به علت اینکه امکان دارد مساحت وضع موجود هر کدام یا همه این پلاکها با مساحت درج شده در سندهایشان متفاوت باشد، ممکن است که مساحت ملک تجمیع شده نیز با جمع مساحتهای سندی تک تک ملک ها، یکسان نباشد. در این گونه موارد، مهندسان نقشه‌ بردار دفتر آربن، نقشه یو‌ تی‌ ام برای هر کدام از ملکهایی که قرار است تجمیع شوند، تهیه می‌نمایند.

  • عدم تطابق مساحت سند با وضع موجود

احتمالا در گذشته، به علت عدم وجود تجهیزات دقیق نقشه برداری جهت اندازه گیری های طول و زاویه املاک، بخصوص در ملکهای قناس و زاویه‌ دار، مساحتی که در سند قید شده با وضع موجود ملک تفاوت دارد. به همین علت کاربرد دیگر نقشه یو تی ام، زمان گرفتن دستور نقشه است که مالک موظف است یک نقشه یو تی ام دقیق از ملک برای انجام طراحی صحیح و دانستن زوایا و مساحت ملک جهت جانمایی صحیح عوارض ساختمانی ارائه دهد.

  • تهیه نقشه جدید از محدوده شهرداری

از دیگر کاربرد نقشه یو تی ام مربوط به زمانی است که به علت اجرای طرح های مختلف توسط شهرداری یا ساخت و سازهای مختلف در یک منطقه، ممکن است نقشه ای که قبلا از ملک تهیه شده، قدیمی شده باشد، در اینجاست که شهرداری مالکین را ملزم به تهیه نقشه جدید یو‌ تی‌ ام و نقشه برداری مجدد می‌نماید تا در نهایت نقشه جدیدی از کل آن محدوده تهیه شده و در سیستم مرتبط با شهرداری بروز گردد.

  • تبدیل سند مشاعی ورثه‌ای به سند تک برگی

یکی از موارد دیگر لزوم تهیه نقشه یو‌ تی‌ ام، هنگام تبدیل سند مشاعی به تک برگی می‌باشد. اگر صاحب ملکی فوت کند، این ملک بین ورثه تقسیم می‌شود و ورثه به طور مشترک و مشاعی مالک ملک مادر می‌باشند، یعنی هرکدام در این ملک علاوه بر این که از قسمتی از ملک سهم دارد، مالک کل ملک مادر نیز می‌باشند.

اگر مالکین برای مشخص کردن محدوده های ملک خود هنوز به توافقی نرسیده باشند، معمولا یک نقشه utm ملک مادر تهیه می‌شود ولی تعیین موقعیت و مساحت ملک به بعد از افراز قطعه مادر موکول می‌شود و هر یک از مالکین به اندازه سهم خود از ملک مادر سند تک برگ دریافت می‌کنند، اما اینکه قطعه زمین هر مالک در کجای قطعه مادر قرار دارد، در سیستم ثبت نمی‌شود چرا که ابتدا باید افراز قطعه ها مشخص شود.

  • مشخص کردن و تثبیت مرزهای کشاورزی

تهیه نقشه یو‌ تی‌ ام برای تثبیت مرزهای کشاورزی یکی دیگر از کاربردهای نقشه یو تی ام است که اهمیت زیادی دارد. معمولا به این علت که از بسیاری از اختلافات ملکی و حقوقی که بین مالکین دو ملک مجاور جلوگیری شود، اینگونه نقشه‌ ها تهیه می‌شود.

اگر مرزهای کشاورزی مشخص باشد و تثبیت شده باشد، در این صورت املاک مجاور دیگر به حدود ملک تجاوز نمی‌کنند و بحث دعاوی و اختلافات ملکی به طور چشمگیری کاهش می‌یابد. ضمن اینکه جهت تامین دلیل ملک کاربرد فراوان دارد.

  • تصحیح مساحت در هنگام مغایرت عرصه

از جمله کاربرد نقشه یو تی ام، تصحیح مساحت سند هنگام وجود مغایرت عرصه، با تهیه نقشه یو‌ تی‌ ام ممکن می‌شود. به طور کلی اگر به هر دلیلی مساحت سند با مساحت وضع موجود ملک برابر نباشند، باید حتما سند ملک تصحیح گردد. برای تصحیح سند مهندسان آربن یک نقشه یو تی ام که شامل وضع موجود ملک و سند ملک است و به طور دقیق ابعاد آن ترسیم و مساحت هر یک درج گردیده، نقشه‌ برداری و تهیه می‌نمایند.

  • صدور سند جدید برای املاک

از دیگر کاربرد نقشه یو تی ام، برای سند زدن املاک خریداری شده به نام مالک جدید است. در این موارد باید یک نقشه utm نیز از ملک تهیه شود تا سند تک برگ آن ملک صادر شود. همچنین مالکینی که دارای ملکی هستند که سند قدیمی دارد و می توانند آن سند را به سند دفترچه ای تبدیل کنند، در این صورت نیز دفتر نقشه‌ برداری آربن یک نقشه یو تی‌ ام از ملک، تهیه می‌کنند تا تبدیل سند انجام شود.

البته برای صدور سند جدید تک برگ از عرصه ملک نقشه شمیم تهیه می شود. در نقشه برداری شمیم جی پی اس متصل به سامانه شمیم اداره ثبت است.

  • انجام عملیات تفکیک و افراز 

کاربرد دیگر نقشه یو تی ام در انجام تفکیک آپارتمان و افراز است که باید ابتدا نقشه یو‌ تی‌ ام تهیه شود، یعنی گوشه‌های ملک با استفاده از جی پی اس دو فرکانسه توسط نقشه برداران دفتر مهندسی آربن نقشه‌ برداری و برداشت می‌شود، سپس در نقشه یو‌ تی‌ ام ترسیم شده، طرح افراز و تفکیک در نقشه مشخص می‌شود و در نهایت آن را روی زمین جانمایی پلاک ثبتی می‌کنند.

کاربرد نقشه یو تی ام می تواند در پیش تفکیک آپارتمان باشد. دفتر آربن در پیش تفکیک آپارتمان، یک نقشه یو‌ تی‌ ام تهیه می‌کند که در آن مساحتهای مفروزات و مشاعات به تفکیک و با دقت درج شده است.

  • سند دار کردن زمینهای زراعی بدون سند

دیگر کاربرد نقشه یو تی ام، برای سند دار کردن زمینهای زراعی بدون سند که در محدوده طرح هادی روستا قراردارند و جهت انجام امور مربوط به مالکیت آنها، ابتدا باید از ملک نقشه یو‌ تی‌ ام تهیه شود، سپس مدارک تحویلی مالک به بنیاد، در کمیسیونی با حضور کارشناس بنیاد مسکن و شهرسازی و اداره ثبت بررسی می‌گردد و نسبت به تنظیم سند اقدامات لازم صورت می‌گیرد.

  •  امور مالیاتی 

شاید برایتان جالب باشد که کاربرد نقشه یو تی ام می تواند برای اخذ مفاصا حساب مالیاتی باشد. در اینگونه موارد نقشه یو‌ تی‌ ام مورد نیاز است.

  • تعیین مکان درختان و تیربرق ها جهت ارائه به شهرداری

از جمله کاربرد نقشه یو تی ام، تهیه این نوع نقشه برای تعیین مکان و موقعیت بن درختان ملک و نیز تیرهای برق برای ارائه به شهرداری نیز از جمله خدمات دفتر مهندسی نقشه‌ برداری آربن است. همچنین دیگر کاربرد نقشه یو تی ام می تواند تهیه نقشه‌ اجرایی شهرداری باشد که دارای مختصات در سیستم تصویر UTM است. لازم به ذکر است همه مواردی همچون نقشه‌ کادر ثبتی، خروجی نقشه‌ پهپاد نقشه‌ برداری، تصاویر ارتوفتو، نقشه‌های متره نقشه‌ برداری و نیز نقشه توپوگرافی نیز دارای مختصات در سیستم تصویر یو‌ تی‌ ام هستند.

لطفا برای اطلاع از نحوه تهیه عکس هوایی به خدمت خرید عکس هوایی مراجعه کنید.

کاربرد نقشه برداری utm

                                                کاربرد نقشه یو تی ام

کاربرد حقوقی نقشه یو تی ام

به جز خدمات نقشه برداری، نقشه یو تی ام کاربردهایی در مسائل حقوقی دارد که به آن می پردازیم:

  • ماده ۱۲ یا قانون زمین شهری

یکی از کاربردهای نقشه یو تی ام در خصوص ماده ۱۲ است.  طبق قانون ماده ۱۲ یا قانون زمین شهرسازی، اگر ملکی قبل از سال ۱۳۵۰ ساخته شده باشد، در این صورت زمین از حالت موات خارج  می شود و مالکیت آن به صاحب زمین تعلق می گیرد. ولی لازم به ذکر است علاوه بر تهیه نقشه یو تی ام از ملک، برای اثبات موات بودن یا نبودن ملک، توسط متخصص ذی صلاح، تفسیر عکس هوایی مورد نیاز است تا وجود ملک در تاریخ قبل از سال ۱۳۵۰ اثبات گردد.

  • ماده ۵۶ قانون منابع ملی

در این مورد ماده ۵۶ قانون منابع طبیعی، نیاز به نقشه یو تی ام جهت پیاده کردن محدوده زمین مورد نظر بر روی عکس هوایی قدیمی متعلق به دهه ۳۰ و ۴۰ هجری شمسی است تا بتوان ضمن تفسیر عکس دقیق، متراژ میزان منابع طبیعی و کشاورزی بودن زمین را تعیین کرد.

 

نقشه یو تی ام زمین 

امروزه ارائه نقشه یو تی ام زمین بخصوص در اراضی کشاورزی جهت گرفتن سند تک برگی و یا امور اداری در ارگانهای آبیاری و شهرداری از الزامات است. به علت ماهیت مشاعی بودن اکثر زمین های کشاورزی، بهتر است برای جلوگیری از اختلاف بین مالکین از نقشه یو تی ام زمین جهت تعیین حد و مرز دقیق اینگونه زمین ها استفاده شود چرا که عوامل مختلفی مانند بلایای طبیعی زلزله، سیل، شخم زدن و کشت و کار می تواند باعث از بین رفتن مرزهای اراضی کشاورزی شود. با از بین رفتن حدود و ثغور، با گذر زمان، امکان تعرض به حدود زمین کشاورزی وجود خواهد داشت.

با توجه به اینکه تقسیم قطعات بزرگ کشاورزی به قطعات کوچکتر از اقبال زیادی برخوردار است. البته برای جلوگیری از خرد شدن غیر اصولی این زمینها و ممانعت از صدمه خوردن روند کشت و کار منطقه، قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی زمین کشاورزی و از بین رفتن آنها وضع گردیده است. قطعات زمین با مشخص کردن مرز و حدود، توسط فنس، دیوار یا حصار به تکه های کوچکتر تقسیم می گردند و برای هر یک جداگانه سند اخذ می شود.

لازم به ذکر است جانمایی پلاک ثبتی باید دقیق انجام شود تا مرزها دقیقا مشخص گردد. با جانمایی نقشه ثبتی ملک بر روی زمین، حدود ثبتی ملک معلوم می شود و مشکل تداخل یا تعارض با همسایگان ایجاد نشود. در جانمایی پلاک ثبتی ابتدا اسناد و مدارک قدیمی و ثبتی مرتبط با ملک توسط کارشناس بررسی می شود و اطلاعات ثبتی ملک از بانک اطلاعات ثبتی استخراج می گردد.

جالب است بدانید اگر در جایی که زمین کشاورزی شما واقع است و بقیه همسایگان دارای سند نیستند، بهتر است شما هر چه زودتر اقدام به اخذ سند برای زمین های خود نمایید تا سایر مالکان در زمان گرفتن سند، موظف گردند مساحت زمین خود را با متراژ زمین شما، مطابقت دهند.

برای آگاهی از هزینه خدمات نقشه برداری در انواع پروژه ها می توانید از تعرفه خدمات نقشه برداری سال ۱۴۰۱ استفاده کنید. در تعرفه نقشه برداری، هزینه نقشه برداری زمین از نوع نقشه برداری زمین کشاورزی و نیز نقشه برداری زمین شهری نیز آورده شده است.

 

نقشه یو تی ام زمین

نقشه یو تی ام زمین

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تعرفه تهیه نقشه یو تی ام زمین، لطفا با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید یا از پایین صفحه در واتساپ مدیر آربن پیغام بگذارید.

در چه مواردی تهیه نقشه یو تی ام زمین لازم است؟

در موارد زیر لازم است که نقشه یو تی ام تهیه شود:

  • هنگام اجرای قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی زمین های کشاورزی
  • خرد شدن زمین به دلیل وراثت و تعیین مرز کاملا دقیق هر قطعه
  • اگر چند قطعه زمین کنار هم تجمیع گردد و نیاز به تهیه یک سند یکپارچه  باشد
  • هنگام مشخص کردن حدود قطعی باغ ها و اراضی کشاورزی
  • موقع اخذ سند تک برگ برای زمین کشاورزی و باغ

تهیه نقشه یو تی ام چه نوع زمینی امکان پذیر است؟

  • زمین نباید جزء اراضی ملی باشد (یعنی جزء مستثنیات باشد)
  • در منطقه آبیاری یک منبع آب باشد یا نشانه های جوی قدیمی در آن باشد یا درختان قدیمی در مسیر جوی آب وجود داشته باشد.
  • پوشش گیاهی آن مرتع و بیشه زار نباشد.
  • به عنوان زمین کشاورزی محسوب شود یا در محدوده روستا باشد.
  • در عکس های هوایی آثار احیا در زمین تشخیص داده شود.

نقشه برداری یو تی ام زمین

در نقشه برداری utm زمین، با استفاده از تجهیزات نقشه برداری مانند جی پی اس و توتال استیشن، تمامی مختصات، گوشه ها و شکستگی های ملک را برداشت می کنند.

به علت دقت در حد سانتی متر نقشه یو تی ام، به خصوص اگر نقشه یو تی ام زمین ممهور به مهر کارشناس رسمی دادگستری باشد، در کلیه ارگانها و اداراتی مانند شهرداری، منابع طبیعی، جهاد کشاورزی، سازمان میراث فرهنگی، ادارات ثبت اسناد و املاک و مراجع قضایی به عنوان یک سند معتبر برای انجام کلیه روال اداری مورد استفاده قرار می گیرد.

مراحل نقشه برداری یو تی ام زمین برای گرفتن سند زمین مشاعی

  • درخواست سند تک برگ مشاعی برای زمین مشاعی در اداره ثبت و تشکیل پرونده ( توجه نمایید که برای دریافت سند تک برگ زمین مشاعی لازم است نقشه یو تی ام به صورت همزمان هم برای قطعه مادر و هم قطعه مورد نظر تهیه شود به نحوی که موقعیت قطعه مشاعی روی آن نقشه یو تی ام مشخص گردیده باشد)
  • تهیه نقشه یو تی ام زمین به همراه مرز مشخص و حدود اربعه آن (تثبیت ملک) جهت تحویل به اداره ثبت
  • پیاده سازی مختصات یو تی ام توسط میخکوبی این مختصات بر روی زمین
  • برداشت نقاط میخکوبی شده گوشه های ملک توسط جی پی اس شمیم یا دوربین نقشه برداری
  • بررسی مشکلات احتمالی تداخل با مرز همسایگان و مجاورین و نیز بررسی اختلاف مساحت سند با وضع موجود زمین

هزینه نقشه یو تی ام زمین کشاورزی

عوامل مختلفی بر هزینه نقشه یو تی ام زمین تاثیرگذار است که در ادامه به آن می پردازیم:

  • مساحت زمین که ارتباط مستقیمی با هزینه نقشه برداری زمین دارد.
  • کاربری ملک نیز تاثیر زیادی بر هزینه دارد.
  • اگر زمین سند نداشته باشد، تهیه نقشه یو تی ام زمین آن به علت مشخص نبودن مختصات ممکن است با دشواری باشد.
  • هزینه نقشه برداری utm زمین در موارد مسکونی یا کشاورزی و باغ متفاوت است.
  • مسیر دسترسی به زمین نیز از پارامترهای مهم در محاسبه هزینه نقشه یو تی ام زمین است. وجود راه های کوهستانی یا دور از دسترس، هزینه بیشتری برای تهیه نقشه یو تی ام زمین به همراه دارد.
  • اگر نقشه یو تی ام  زمین تهیه شده، مهر و امضای کارشناس رسمی داشته باشد، معتبرتر است و هزینه آن نسبت به نقشه های بدون مهر، بیشتر است.

 

خدمات نقشه برداری utm با مهر کارشناس رسمی در آربن

دفتر نقشه برداری آربن، نقشه یو تی ام را توسط نقشه برداران متخصص ارائه می دهد . از جمله این خدمات:

  • تعیین مختصات ملک و کروکی ثبتی
  • تعیین جانمایی ملک یا زمین با استفاده از نقشه یو تی ام
  • مشخص کردن مختصات دقیق پلاک ثبتی با استفاده از نقشه یو تی ام
  • تعیین وضعیت ثبتی املاک دارای سند رسمی
  • تعیین عرصه و اعیان املاک و بررسی حد و مرز و میزان تعرضات احتمالی

متقاضیان محترم می توانند جهت دریافت خدمات نقشه برداری یو تی ام با مهر کارشناس رسمی، از طریق تماس با کارشناسان دفتر آربن و یا با استفاده از فرم درخواست خدمات اقدام نمایند. در صورت هرگونه سوال در مورد نحوه انجام یو تی ام ملک و دریافت نقشه utm با آربن تماس بگیرید.

 

سوالات متداول

۱- تفاوت یو تی ام با جی پی اس چیست؟

ساده ترین توضیحی که برای تفاوت utm و gps  می توان گفت اینست که یو تی ‌ام یا همان مختصات جهانی مرکاتور معکوس، نوعی سیستم تصویر است که در آن، برای مشخص نمودن دو بعدی موقعیت یک نقطه روی سطح زمین استفاده می شود ولی جی پی اس یک سیستم موقعیت یابی جهانی است که سامانه ای برای پیدا کردن یک نقطه از نظر موقعیت جغرافیایی به همراه اندازه گیری ارتفاع ژئودتیک است یعنی ارتفاع GPS نسبت به سطح بیضوی مبنا می باشد.

۲- چه اشخاصی صلاحیت تهیه نقشه یو تی ام دارند؟

کارشناس رسمی دادگستری رشته نقشه برداری و امور ثبتی-مهندسان نقشه بردار عضو نظام مهندسی و کاردانی ساختمان میتوانند خدمات نقشه برداری یو تی ام را ارائه دهد.

۳- مقیاس ۱/۲۰۰۰ در نقشه یو تی ام یعنی چه؟

این مقیاس، عموما مقیاس نقشه های پوششی سازمان نقشه برداری کشور است که در سال ۱۳۸۰ تهیه شده است. مقیاس ۱/۲۰۰۰ بیشتر در جانمایی املاک مورد استفاده قرار می یرد. در مقیاس یک دو هزارم، حداکثر خطای مسطحاتی ۴۰ سانتیمتر است. یعنی هر یک میلیمتر در روی نقشه دو متر بر روی زمین است و از سیستم تصویر یو تی ام برای تهیه آن استفاده می گردد.

نقشه‌هایی که جزئیات بیشتری را نشان می‌دهند، مانند نقشه‌ های بزرگ مقیاس ۱/۱۰۰ و ۱/۵۰۰ و ۱/۱۰۰۰ و ۱/۲۰۰۰، معمولا محدوده وسیعی را دربر نمی گیرند. معمولاً برای نمایش محدوده‌های کوچکی مثل موقعیت یک ملک و مجاورین، شهرک یا محله از نقشه‌ های بزرگ مقیاس استفاده می‌ شود. 

۴- آیا امکان تهیه نقشه یو تی ام با کمک نرم افزارهای موبایل وجود دارد؟

تصور عده ای بر اینست که می توان نقشه یو تی ام را با استفاده از گوگل ارث بدست آورد. در عمل اینکار امکان پذیر نیست و نمی توان با استفاده از گوگل ارث به دقت خوبی برای تهیه نقشه یو تی ام رسید. تهیه نقشه یو تی ام نیازمند تخصص نقشه برداری است. ضمن اینکه به خاطر حساسیت تعیین دقیق حد و حدود ملک، در صورت قصور و عدم دقت کافی در تهیه این نقشه، ممکن است مشکل حقوقی برای مالک پیش بیاید. به همین دلیل است که بسیاری از ارگانها تاکید دارند که در نقشه ای که متقاضی ارائه می دهد حتما مهر کارشناس رسمی دادگستری ذی صلاح وجود داشته باشد.

۵-  آیا تاثیر نوع تجهیزات مورد استفاده در خدمات نقشه برداری یو تی ام، در دقت تهیه نقشه یو تی ام تاثیر گذار است؟
بله. نوع تجهیزات نقشه برداری مورد استفاده ارتباط مستقیمی در دقت نقشه یو تی ام خروجی دارد. 

۶-چه نوع نقشه یو تی ام مورد قبول ارگان های دولتی است؟ برای ارائه به ارگانها و مراجع قضایی، نقشه یو تی ام باید حتما مهر کارشناس رسمی دادگستری یا نقشه بردار نظام مهندسی را داشته باشد. در اینصورت استکه نقشه تهیه شده معتبر است.


چگونه به دفتر مهندسی آربن درخواست نقشه  یو تی ام بدهم؟